Wat is een parka voor een jas?

vrijdag, 13 oktober 2017


Een Parka jas is één van de populairste winterjassen van deze tijd. Door de kenmerken van deze jas zie je hem de laatste paar jaar steeds vaker tevoorschijn komen.

De geschiedenis van de Parka

De parka is ruim 100 jaar geleden door de Inuit bedacht. Dit is een lokale uit Groenland. Deze bevolking maakte van dierenhuiden lange jassen met een grote capuchon waarmee ze spullen konden vervoeren. Ook werden baby’s vaak gedragen in de capuchon. Wanneer er op jacht werd gegaan in de kajak smeerden de Inuit de jassen in met visolie om ze zo beter waterbestendig te maken. De voornaamste voedingsbron van de Inuit is vis en om die reden werd de jacht veelal vanuit de kajakken gedaan. Dit model is ongeveer 20 jaar geleden overgewaaid naar Europa.

Een lange jas

Van oorsprong is de Parka een lange jas tot over de heupen. Dit zorgt ervoor dat de koude winterse wind veel minder snel langs je rug omhoog komt in je jas.

Met behoud van de eigenschappen

Hoewel de Parka toch al enige tijd geleden is ontstaan is dit één van de weinige kledingstukken die bijna al zijn kenmerken heeft behouden. Het is zelfs zo dat zonder de onderstaande eigenschappen het geen parka mag worden genoemd!

De eigenschappen

Zoals je hierboven al hebt gelezen is één van de eigenschappen van een parka de lengte. Deze moet altijd tot over de heupen vallen. Ook de grote, en gevoerde, capuchon moet aanwezig zijn evenals een kraag. Daarnaast moeten de mouwen ook zijn afgesloten met een elastiek en is het belangrijk dat er knopen op de jas zitten. De knopen mogen ook over een rits zitten zolang ze er maar wel opzitten!

Is dit de jas voor jou?

Dit is iets wat je voor jezelf zal moeten beslissen. Wat ik je wel meegeven is dat, wanneer je een goede kwaliteit parka aanschaft, dit zeker een winterjas is waarmee je jezelf de gehele winter goed warm kunt houden.